Der er mange måde at få et lån på

18 januar 2022
Niels Geckler

editorial

Står du over for at skulle foretage en større anskaffelse, computer, sofa eller en cykel ? Måske har du fået en regning fra din mekaniker eller din tandlæge, som ikke kan rummes i det daglige budget ? Så kan du blive nødt til at låne penge.

Det er en helt almindelig del af de fleste menneskers privatøkonomiske hverdag at optage lån. De færreste har råd til at købe deres bolig kontant og heller ikke mange kan ligger flere hundrede tusind til en ny bil. Der er da også mange måde at låne penge på i dagens Danmark, og der findes mange forskellige typer af låneudbydere. De har hver deres forskellige fordele.

De klassiske banker tilbyder alle en hel stribe af forskellige lånetyper, lige fra boligfinansiering til billån og mere uspecificerede forbrugslån. Den sidstnævnte type lån er også noget en lang række online udlånsvirksomheder har specialiseret sig i. Hos dem foregår hele ansøgningsprocessen via deres hjemmeside. Ansøgningens behandles med det samme og du kan have pengene i løbet af et par dage. Men så er det også en relativt dyr måde at låne penge på.

Det koster penge at låne penge – begrebet ÅOP 

De færreste pengeudlånere gør det af deres hjertes godhed for at give dig mulighed for at købe et eller andet du ønsker dig – det er der imod en investering. Det er også årsagen til, at det koster penge at låne penge. Du vil opleve, at der dels er en eller anden rente på lånet, en procentdel af lånebeløbet, som tilskrives løbende. Dertil kan der også være et oprettelsesgebyr og ofte er der et lille månedligt gebyr til administration af lånet.

lån

Det kan på grund af de forskellige typer af omkostninger være lidt svært at sammenligne prisen på forskellige lån. For at gøre det nemmere har man indført et redskab, der hedder ÅOP, som udlånerne er forpligtede til at oplyser. ÅOP står for Årlige Omkostninger i Procent. 

Flere Nyheder