Enlige med kræft dør tidligere end samboende patienter
Hvis du får kræft, vil du blive ekstra hårdt ramt, hvis du også bor alene. Undersøgelser viser nemlig, at kræftpatienter, der bor alene og tager alene til behandlingerne, lever i kortere tid end dem, der er samboende og kan dele sygdommen med deres nærmeste. En af grundene er, at der ikke er nogen, der siger til de enlige kræftpatienter, at de bor tage på hospitalet. Derfor kommer de typisk senere i behandling, og de dør derfor typisk før de patienter, der er samboende.
De enlige hører derfor til gruppen af sårbare kræftpatienter. Den gruppe tæller også folk med en lav indkomst og en kort uddannelse. Lige som med de enlige har de generelt en tendens til at vente med at gå til lægen, og de dør derfor tidligere.
Det er med til at skabe en ulighed i behandlingen af kræft, siger professor Susanne Dalton. Hun er netop tiltrådt som leder for Dansk Forskningscenter for Lighed i Kræft.
En af dem, der har oplevet, at det er svært at være enlig patient, er Lone Bach, der lider af lungekræft. Hun har ingen til at tage med sig til samtalerne på sygehuset, og det gør, at hun kan have svært ved at huske, hvad de sagde, og hvordan behandlingen skulle foregå. Hun havde for eksempel brug for, at der kom nogen og talte med hende om, hvad der skulle ske, da hun havde fået sin diagnose, men der kom ikke nogen.
Lone Bach har en datter og tre børnebørn, men de har desværre ikke mulighed for at hjælpe hende med hendes sygdom og tage med hende på hospitalet. Derfor er det noget, som hun er nødt til at klare alene.
Noget af det, som Susanne Dalton mener, vil hjælpe patienter som Lone Bach, er, at der kommer mere fokus på de enlige patienter. Læger og sygeplejersker skal blive bedre til at opdage dem, og der skal være en navigationssygeplejerske, der hjælper dem igennem forløbet.
Kilde: dr.dk