Hval med seletøj kan være fra russisk marineprogram

30 april 2019
Emilie Jacobsen
Hval med seletøj kan være fra russisk marineprogram

Ud for Norges kyst er en flok fiskere kommet i nærkontakt med en hvid hval, der var meget kontaktsøgende og havde en form for seletøj rundt om halsen. Fiskerne var ved at sætte garn ud, da hvalen svømmede hen til dem. De kunne fornemme, at den var meget tam, og at de derfor godt ville kunne komme tæt på den. Den blev ved med at lave bevægelser, som om den gerne ville have seletøjet af, og det hjalp fiskerne den derfor med. Derudover filmede de og tog billeder af hvalen og dens opførsel. 

De optagelser og det seletøj, som hvalen havde på, er blevet overbragt til det norske hvalforskningsinstitut på Universitetet i Tromsø. Der kunne de konstatere, at der står i seletøjet, at det er fabrikeret i Sankt Petersborg i Rusland. Forskerne mener, at seletøjet kan have været brugt til at sætte et kamera fast til hvalen, men hvad formålet med det skulle være, er der endnu ingen, der ved. Der er dog nogle kvalificerede bud på det. Læs mere under billedet. 

Der har tidligere været kritik af, at hvaler blev holdt i fangenskab i Rusland, men de norske myndigheder mener ikke, at hvalen er stukket af fra fangenskab. De mener heller ikke, at det er forskere, der har sat seletøjet fast på hvalen for at få forskellige former for målinger. I stedet går deres teori på, at hvalen er blevet trænet i den russiske flåde, og at det er derfor, at den har haft seletøj på, og derfor den er så vant til mennesker. 

Under Den Kolde Krig havde russerne et program, hvor de trænede delfiner til at dykke ned på havbunden og lokalisere miner og våben. Programmet blev dog lukket ned i 1990’erne, da Den Kolde Krig var slut, men i 2017 kunne et russisk TV-program afsløre, at den russiske flåde har et lignende program med hvaler, sæler og delfiner. 

Kilde: dr.dk 

Flere Nyheder