Danske kystbyer bliver smukkere af klimatilpasning

13 maj 2019
Emilie Jacobsen
Danske kystbyer bliver smukkere af klimatilpasning

Selvom klimatilpasning primært har en praktisk funktion er der også mange byer, der tænker ind, hvordan byerne kan være med til at forskønne byerne. Dermed er der flere danske kystbyer, der faktisk er blevet pænere af at blive klimatilpasset. Det er for eksempel Fredericia, Svendborg og Højer. 

Klimatilpasning handler om at tilpasse byerne til de klimaforandringer, som vi kommer til at se fremover. Det er for eksempel mere regn og mere vind. Regnvandet skal hurtigt kunne ledes væk uden at forårsage oversvømmelse, og der skal dæmmes op for, at byen kan blive oversvømmet af stormflod. Det er altså en meget praktisk funktion, hvor det dog er lykkedes mange steder at gøre det på en måde, så det også er med til at gøre byen mere attraktiv. 

Fredericia ligger kun 1,5 meter over havets overflade og er derfor i fare for at blive oversvømmet ved for eksempel stormflod. I byen er der blevet skabt et netværk af kanaler, blandt andet med overskydende jord fra den gamle Kemira fabrik. En del af jorden på grunden er forurenet, og kanalerne er med til at sikre, at vandet ikke kan nå den forurenede grund og dermed skabe et miljømæssigt problem. 

En anden by, hvor klimatilpasning skal gøre byen pænere, er Svendborg. Der har de planer om et stort projekt, der skal afhjælpe oversvømmelser. Byen ligger ud til Østersøen, der flere gange har skabt stormflod, der har oversvømmet byen.

Problemet er, at der er store højdeforskelle i byen, hvilket også gør, at regnvandet naturligt ende nede i bunden af byen. Der skal derfor være render, der kan lede vandet fra toppen af byen direkte ned til havnen. Derudover skal der bygges en højvandssikring, så de i byen kan undgå, at vandet kommer ind i byen. Når vandet står højere end normalt, kommer en ny bro til at sikre, at det stadig er muligt at komme rundt i byen. 

Kilde: dr.dk 

Flere Nyheder