Cirka hver femte dansker kan ikke høre sirenerne

01 maj 2019
Emilie Jacobsen
Cirka hver femte dansker kan ikke høre sirenerne

Den første onsdag i maj bliver sirenerne afprøvet ved middagstid. Der hyler de tre gange for at sikre, at de stadig virker, hvis der skulle være brug for dem. Sirenerne skal advare, hvis der er en eller anden form for katastrofe på vej. Det kan være alvorlig luftforurening eller et angreb af en slags. Når sirenerne lyder, er det derfor vigtigt, at alle kan høre dem, så de kan tage sig i agt for den fare, der er på vej. Det er bare langt fra alle danskere, der kan det. 20 % af alle danskere kan nemlig ikke høre sirenerne. 

Det kan skyldes forskellige ting. Først og fremmest kan det være, fordi de bor fra langt fra en sirene. Det kan også være, at vinden blæser i en forkert retning, så lyden bliver blæst væk fra dem, eller at de opholder sig indenfor, og at deres boliger er så tætte, at de ikke kan høre sirenerne. 

De fleste har i dag vænnet sig til, at sirenerne bliver afprøvet en gang om året. Derfor får Beredskabsstyrelsen faktisk flest henvendelser fra folk, der ikke kan høre sirenerne. Det er typisk 50-100 personer, der ringer til dem den første onsdag i maj for at fortælle, at de ikke kan høre dem. 

Beredskabsstyrelsen afprøver sirenerne uden lyd hver uge, men det er kun en gang om året, at de bliver afprøvet med lyd. Sirenerne er kun sat op i byer med mere end 1000 indbyggere. Det betyder, at der er 1070 sirener rundt om i landet. 

I de mindre byer og på landet er det meningen, at politiet skal køre ud og advare befolkningen, hvis der er en katastrofe på vej. 

Hvis du hører sirenerne på en anden dag end den første onsdag i maj, bør du gå indenfor og tænde for DR eller TV2. De vil bringe meddelelser om, hvad der sker, og hvordan du skal forholde dig. Vær opmærksom på, at sirenen både vil lyde, når du skal søge indenfor, og når faren er afblæst igen. 

Kilde: dr.dk og borger.dk 

Flere Nyheder